Sıkça Sorulan Sorular
Trafik 16, Motor 6, İlkyardım 8 ve Trafik Adabı 4 saat olmak üzere toplam 34 saattir.
Ehliyet sınavlarında ilk 4 defa başarısız olabilirsiniz. Sonrasında 4 sınav hakkı daha kazanabilirsiniz.
Trafik ve Çevre Bilgisi 23 soru, Motor ve Araç Tekniği 9 soru,İlk Yardım Bilgisi 12 soru ve Trafik Adabı 6 soru olmak üzere toplam 50 soru sorulur.
Adayların başarılı olabilmesi için toplam 50 sorudan oluşan yeni müfredat ehliyet sınavından 35 doğruyu cevaplaması ve toplam 70 puan alması gerekmektedir.
Ehliyet sınavında yanlış cevaplar, doğru cevapları etkilemez.
Sınav süresi, 45 dakikadır.
Sürücü Kursunuzdan sertifikanızı alıp Nüfus Müdürlüğüne giderek ehliyet belgenizi çıkarabilirsiniz.
Başarı puan barajı her ders için 100 üzerinden 70 puandır.
Yazılı ehliyet sınavıyla aynıdır. Toplam soru sayısı değişiklik göstermemektedir.
Mevcut ehliyet belgesi olanlar yazılı sınavdan muaf tutulurlar. Yeni almak istedikleri ehliyet belgesinin sadece direksiyon sınavlarına girerler.
Sertifikanız yeterli olmayacaktır. Ehliyet belgenizi almanız durumunda araç kullanma hakkı size sunulacaktır.
Bağlı bulunduğunuz Sürücü Kursu’nuza danışarak yazılı sınava giriş belgenizi ve direksiyon sınav güzergahınızı öğrenebilirsiniz.
Devlet hastaneleri ve sürücü olur raporu vermeye yetkili özel hastanelerden alınabilir.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün belirlemiş olduğu sınav yeterliliği olan öğretmenlerden oluşmaktadır.
Ehliyet derslerine devamsızlık hakkınız mazeretsiz olarak toplam ders saatlerinin 1/5’i kadardır.
Tüm ilkokul mezunları ehliyet belgesi sahibi olabilirler.
Stajyer ehliyet kazanmış olduğunuz ehliyet belgesinin verilen tarih itibari ile 2 (iki) yıl boyunca 70 ceza puanı üzerinden değerlendirilmesi anlamına gelmektedir.
Fiyatlar her sene değişiklik göstermektedir. Ehliyet fiyatları için bu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Fiyatlar her sene değişiklik göstermektedir. Ehliyet fiyatları için bu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Tüm harç ve gerekli ödemeleri yaptıysanız ekstra bir ücret ödemenize gerek yoktur. Sadece Bankaya ödemeniz gereken harç parası bulunmaktadır.
Ehliyet hakkı kazanmış olmanız durumunda Türkiye’nin herhangi bir yerinde harçınızı yatırıp başvuru yaparak ehliyet belgesini alabilirsiniz.
Ehliyet için en az 16 yaşında olmanız gerekmektedir. Ehliyet yaşları için Ehliyet kısmından Ehliyet Belgesi bölümünü inceleyiniz.
Sınav günü sonuçlar belli olur. Sınav Sonucunuzu kayıtlı olduğunuz kurstan öğrenebilirsiniz.
Direksiyon sınavı 08:10’da başlar 17:10’da biter.
Ehliyet Direksiyon sınavı tarihleri değişiklik gösterebilir.Sürücü Kursunu arayarak sınav tarihleri hakkında bilgi alabilirsiniz.Sormak istediğiniz sorular için iletişim kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Direksiyon uygulama sınav tarihleri sürücü kursunun bağlı olduğu il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce belirlenmektedir. Kursiyerler direksiyon uygulama sınavlarına giriş belgelerinde belirtilen tarih ve saatte girmek zorundadırlar. Sınav süresi 35 dakikadır.
Kursiyerlerin 1.direksiyon aşaması için dört hakkı bulunmaktadır. İlk dört hakkında başarısız olunması durumunda ikinci dört hak verilir. 1. direksiyon aşamasında başarısız olan kursiyerler her sınavın sonunda başarısız aday eğitimi almak zorunda olup 2 saatlik eğitim ücreti ile sınav ücretini yatırmak zorundadır. 2. direksiyon aşamasında ise yalnızca sınav ücreti ödenir.
Teorik ve direksiyon eğitimi dersi sınavlarına herhangi bir nedenle girmeyenlerle teorik sınavda başarısız olanlar, yeniden kursa devam etmeksizin ve kurs ücreti ödemeden aralıksız üç kere daha sınavlara girebilirler. Direksiyon eğitimi dersi sınavına girip başarısız olan kursiyerler ise başarısız oldukları her sınavdan sonra kayıtlı oldukları kurstan, ilan edilen ders ücretini ödemeleri ve en az iki saat direksiyon eğitimi dersi almaları şartıyla toplam üç sınav dönemi daha sınavlara girebilirler.
a) “M”, “A1”, “A2”, “A (24 yaşını doldurup iki yıllık deneyim şartı aranmayan)” ve “B1” sınıfı sertifikalar için 12 saat, b) “A” sınıfı sertifikalar için 6 saat, c) “B” sınıfı sertifikalar için 14 saat, ç) “D1” sınıfı sertifikalar için 7 saat d) “D” sınıfı sertifikalar için 14 saat, e) “C1” sınıfı sertifikalar için 10 saat, f) “C” sınıfı sertifikalar için 20 saat, g) “BE”, “C1E”, “CE”, “D1E” ve “DE” sınıfı sertifikalar için 6 saat, ğ) “F” sınıfı sertifikalar için 12 saattir. Bu eğitimlerin tamamı zorunludur.
2918 sayılı Trafik Kanununa göre öğrenim durumu itibarıyla en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olanlar ile Halk Eğitim Merkezleri tarafından verilen 2. Kademe Okur-Yazar Belgesi olanlar sürücü belgesi alabilir.
01/01/2016 tarihinden itibaren ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir.
Adli sicillerinde, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 188, 190 ve 191 inci maddeleri, 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 üncü maddesinin yedinci fıkrası, 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarında belirtilen suçlardan hüküm giydiğine dair kayıt bulunmaması zorunludur.
En geç 2 (iki) yıl içerisinde sürücü belgesine dönüştürülmelidir. Bu süre içerisinde dönüştürülmeyen sertifikalar iptal olur.